Prečo kandidujem v eurovoľbách?

Prečo kandidujem v eurovoľbách 2024?

Mojou motiváciou je posilniť proeurópsky a prodemokratický hlas v Európe. Ako starosta mestskej časti Bratislava-Rača viem, ako veľmi nám pomáha Európska únia realizovať naše projekty a je podľa mňa dôležité o tom hovoriť. Postupne som navštívil všetky krajiny Európy a viem porovnať, čo všetko sa vďaka EÚ vytvorilo a dosiahlo. Samosprávy by bez EÚ boli na tom výrazne horšie. Nám sa v Rači podarilo zrealizovať veľa projektov aj vďaka EÚ. Jedná sa o projekty rozšírenia kapacít detských jaslí, dva projekty MŠ Kadnárova a MŠ Novohorská, časť rozpočtu na projekt ZŠ Plickova, park Strelkova či v minulosti Denný stacionár pre seniorov alebo opravy ďalších škôl a škôlok. Je dôležité o tom hovoriť.

20240430_082020jpg

Prečo kandidujem za stranu Demokrati?

Strana Demokrati mi umožnila kandidovať ako nestraníkovi, súhlasili aj s mojou podmienkou, že nebudem na bilbordoch a že sa budem viac môcť venovať témam miest a obcí. S inou stranou som o kandidatúre nehovoril ani ma neoslovila. V eurovoľbách nie je možné kandidovať ináč ako na kandidátke nejakej strany.

Volil som Vás na starostu ale strana Demokrati nie je strana, ktorú chcem voliť, čo mám robiť?

Máte dve možnosti - prvá je voliť inú Vám bližšiu stranu. Nakoľko však vo voľbách do EP je spolu len 15 kandidátov môžete na druhej strane úplne ignorovať názvy politických strán a jednoducho si vybrať kandidátku, kde nájdete dvoch ľudí, ktorých zakrúžkujete a podporíte. 

Ak podporím Demokratov, nepríde o mandát poslanca iná prodemokratická strana?

S najväčšou pravdepodobnosťou nie - naopak, je výrazne väčšia šanca, že pri druhom skrutíniu prídu o mandát politické strany na treťom a štvrtom mieste - čo bude pravdepodobne dvojica Hlas a Republika.

20240430_080622jpg

Neprepadne môj hlas voľbou Demokratov?

V Európskom parlamente sú kľúčové tzv. frakcie - zďaleka najsilnejšou aj najvýznamnejšou je frakcia EPP - v tej sú zo Slovenska členmi KDH, Demokrati, Slovensko (exOĽaNO) a Aliancia. Váš hlas "prepadne" iba v prípade, ak by chýbal niektorej z týchto strán v druhom skrutíniu (čo je veľmi málo pravdepodobné) a Demokrati by nezískali nad 5%. V eurovoľbách je však ten luxus, že môžete skutočne voliť koho chcete, pri počte 15 mandátov ani 2% naviac nezaručia automaticky ďalší mandát. 

Čo sa stane, ak ma zvolia do europarlamentu s mojou prácou starostu?

V prvom rade takáto možnosť je veľmi málo pravdepodobná, Demokrati majú na kandidátke silnejších a známejších kandidátov a kandidátky, dokonca aj dvoch ľudí, čo v EP už pôsobili - p. Žitňanskú a p. Mihála, takže reálne je moje zvolenie málo pravdepodobné.

Na druhej strane, každý krúžok znamená ocenenie mojej práce a práce nášho tímu v Rači. Budem si podporu - nech už bude akákoľvek - veľmi vážiť a bude to aj záväzkom a motiváciou do mojej ďalšej práce v komunálnej politike.

Ak by sa však hypoteticky stalo, že by ma zvolili do EP, tak by som s tímom dvoch poslaneckých klubov sa dohodol na ďalšom postupe - vidím tam dosť vhodných kandidátov ako nasledovníkov resp. nasledovníčky. V každom prípade by som chcel dokončiť naše rozbehnuté projekty, práca europoslanca nevylučuje prácu starostu, takže by som dokončil svoj mandát do októbra 2026.

20230405_100644jpg
 
Akým témam by som sa v Európskom parlamente chcel venovať?

Mojimi témami sú školstvo, samosprávy, dobrý život v mestách a obciach, podpora seniorov pri starnutí (a budovanie dostatočného počtu zariadení), klimatické zmeny a adaptácia miest na ne, revitalizácia brownfieldov ale tiež športovanie detí a mládeže. Chcel by som sa tiež venovať ochrane vinohradníctva a vinárstva a samozrejme podpore lokálnej demokracie a občianskych združení. 

Prečo si myslím, že Európska únia je dobrý projekt?

Projekt, z ktorého sa vytvorila EÚ priniesol do členských krajín najdlhšie trvajúci mier v dejinách kontinentu. Samozrejme ako všetko vytvorené ľuďmi má svoje muchy ale nič lepšie zatiaľ nikto v Európe nevymyslel. Je životným záujmom SR byť v EÚ a NATO. 

Osobne som aj vďaka nášmu vstupu do EÚ mohol pracovať v troch členských krajinách (okrem SR, Írsko, Veľká Británia - tá žiaľ neuvážene už vystúpila), študovať v dvoch krajinách (SR a ČR) a precestovať celú Európu vrátane všetkých kandidátskych či pridružených (EEA) krajín EÚ.

V každom prípade Vám odporúčam 8.6.2024 ísť voliť, pri očakávanej nízkej účasti bude mať Váš hlas o to väčšiu cenu. Ak sa rozhodnete podporiť Demokratov (č. 3) a krúžkovať moje meno (č.12), tak Vám veľmi pekne ďakujem.